Η αποβολή αποτελεί ένα αρκετά δυστυχές γεγονός στη ζωή ενός ζευγαριού. Περίπου ένα στα διακόσια ζευγάρια βιώνει την εμπειρία της αποβολής. Όταν οι αποβολές είναι συνεχόμενες και ξεπερνάνε τις δύο, τότε η γυναίκα είναι πιθανό να πάσχει από το σύνδρομο των καθ’ έξιν αποβολών.
Η αποβολή συνήθως πραγματοποιείται τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβολών συμβαίνει μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες,
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε μια αποβολή;
Τα αίτια της αποβολής είναι συχνά άγνωστα, καθώς συμβαίνουν στα πρώιμα στάδια της κύησης. Κάθε περίπτωση αποβολής είναι διαφορετική για αυτό και απαιτούνται ειδικές εξετάσεις.
- Μια σοβαρή αιτία αποβολής αποτελεί η ηλικία άνω των 40 ετών για τη γυναίκα, όπου χρωματοσωματικές ανωμαλίες ευθύνονται για την αποβολή. Μια αποβολή είναι πιθανό να συμβεί ακόμα και αν η εγκυμοσύνη έχει επιτευχθεί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι αυτόματες αποβολές, όπως ονομάζονται, σχετίζονται με ανωμαλίες της ανάπτυξης του εμβρύου και του πλακούντα.
- Παθολογικές καταστάσεις της μητέρας μπορεί επίσης να ευθύνονται για την αποβολή.
- Λοιμώξεις
- Παθήσεις όπως: Διαβήτης – Αρτηριακή Υπέρταση – Νεφρική Ανεπάρκεια – Ερυθηματώδης Λύκος – Υποθυρεοειδισμός
- Τρόπος ζωής: Κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών, κακή διατροφή.
- Θρομβοφιλία
- Ανοσολογικοί παράγοντες
- Πολυκυστικές ωοθήκες
- Παθήσεις της μήτρας
- Ανεπάρκεια τραχήλου
- Ανωμαλία δομής μήτρας
- Ανεπαρκής αιμάτωση της μήτρας
Ποια είναι τα συμπτώματα της αποβολής;
Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την αποβολή είναι η αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και η αιμορραγία. Ωστόσο, μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες παρουσιάζουν αιμορραγία κατά το 1ο τρίμηνο, αλλά μόνο ένα 50% αυτών οδηγεί σε αποβολή.
Ένα ακόμη σύμπτωμα είναι ο πόνος στην κοιλιά που μοιάζει με αυτόν της περιόδου ή είναι πιο δυνατός και αντανακλάτε χαμηλά στη μέση.
Μια εξωμήτρια κύηση μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα που οδηγεί σε αποβολή.
Καθ’ έξιν αποβολές
Σε περίπτωση καθ’ έξεων αποβολών, ο υπεύθυνος γιατρός είναι σημαντικό να προβεί σε μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν:
- Λήψη ιατρικού ιστορικού της ασθενούς
- Διεξοδική κλινική εξέταση της ασθενούς
- Υπερηχογράφημα της ασθενούς
- Υστεροσκόπηση της ασθενούς
- Χρωμοσωματικός έλεγχος των δύο γονέων
- Ορμονικός και αιματολογικός έλεγχος της ασθενούς
Οι παραπάνω ενέργειες αποσκοπούν στην ανάδειξη των τρόπων βελτίωσης των πιθανοτήτων, ώστε η γυναίκα να προχωρήσει ξανά σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση της αποβολής;
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα προαναφερθείσα συμπτώματα ή συνδυασμό αυτών, απευθυνθείτε άμεσα στον υπεύθυνο γυναικολόγο σας. Αυτός θα διενεργήσει μια εκτενή γυναικολογική εξέταση για να διαπιστώσει τα αίτια των συμπτωμάτων σας. Το υπερηχογράφημα θα δείξει την θέση του πλακούντα και του εμβρύου και την καρδιακή του λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποκλείσουμε την εξωμήτρια κύηση.
Μετά την αποβολή
Σε περίπτωση αποβολής, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος και καθαρισμός της μήτρας από τα υπολείμματα. Είναι πιθανό να παρουσιαστεί μικρή αιμορραγία όπως της περιόδου, για διάστημα μίας ή δύο εβδομάδων.
Η αντιμετώπιση των καθ’ έξιν αποβολών αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση τόσο για τον γιατρό όσο και για την ίδια τη γυναίκα.
Εγκυμοσύνη μετά την αποβολή
Σε περίπτωσή μίας αποβολής υπάρχει μικρή πιθανότητα για μια επόμενη αποβολή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβολών ευθύνεται σε χρωμοσωματικά αίτια ή κάποια μόλυνση. Με την κατάλληλη θεραπεία τα αίτια θεραπεύονται και δεν επαναλαμβάνονται.
Σε περίπτωση καθ’ έξεων αποβολών, θα πρέπει να γίνει διεξοδικός έλεγχος για τη διάγνωση των αιτιών που οφείλονται για την αποβολή.
Αν τα αίτια της αποβολής δεν χρήζουν θεραπείας, μπορείτε να κάνετε προσπάθεια σύλληψης από τον επόμενο κιόλας κύκλο σας.
Προκειμένου να ενημερωθείτε πλήρως για τις αποβολές και την μετέπειτα πορεία, συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.