Ιος του Δυτικού Νείλου

Ιός του Δυτικού Νείλου: Τρόπος μετάδοσης, συμπτώματα και θεραπεία

Έντονη είναι η ανησυχία για τη διαρκή αύξηση των περιστατικών από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Ελλάδα και σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες . Είναι γνωστό ότι η έξαρση κρουσμάτων από τον ιό παρατηρείται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μέχρι τις 13/9 έχουν δηλωθεί 202 κρούσματα στην Ελλάδα για το 2018 που προκάλεσαν 22 θανάτους.

Ας δούμε όμως όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τη νόσο καθώς και τρόπους αντιμετώπισής της.

Τί είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου της Ουγκάντας. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Αφρική, σε περιοχές της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή, τη Δυτική Ασία και την Αυστραλία. Το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα καταγράφτηκε το καλοκαίρι του 2010. Ο ιός υφίσταται στη φύση με βασικούς φορείς τα άγρια πτηνά και υποδόχα τα κουνούπια. Προσβάλλει τους ανθρώπους και η  νόσος που προκαλείται κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου;

Ο ιός κατά κύριο λόγο μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από μολυσμένα κουνούπια. Τα κουνούπια μολύνονται από την επαφή τους με τα πτηνά. Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της επαφής με άλλα μολυσμένα ζώα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ευτυχώς ο ιός δεν μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή. Επιπλέον, ένας λιγότερο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μετάγγισης μολυσμένου αίματος, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά μετάδοσης μέσω μεταμόσχευσης, με το θηλασμό και από τη μητέρα στο έμβρυο.

Ο ιός προσβάλλει κυρίως τον άνθρωπο, τα πτηνά και τα άλογα.

Πώς εκδηλώνεται η ασθένεια του ιού του Δυτικού Νείλου;

Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να είναι ασυμπτωματική, ήπια ή σοβαρή. Περίπου 4 στους 5 ανθρώπους δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιποι μπορεί να εκδηλώσουν :

  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • κόπωση
  • εξανθήματα
  • πόνο στους μυς και τα κόκκαλα
  • ή/και διόγκωση των λεμφαδένων.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών, περίπου 1 άτομο στα 150 νοσήματα, θα εμφανίσει σοβαρή εικόνα (μηνιγγίτιδα/εγκεφαλίτιδα) με συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, σπασμούς, παράλυση, ακόμα και κώμα.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών και άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπής στο να νοσήσουν.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά το τσίμπημα του κουνουπιού και διαρκούν 5-7 ημέρες.

Ποιος είναι οι τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για τη μείωση της μετάδοσης της νόσου στους ανθρώπους. Σημαντική όμως είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τα μέτρα και τους τρόπους πρόληψης έξαρσης της νόσου. Πρωτίστως, βασική είναι η ατομική προστασία του κάθε ανθρώπου. Η χρήση εντομοαπωθητικών, η κάλυψη του σώματος με ρούχα και η χρήση κλιματιστικού ή ανεμιστήρα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τον περιορισμό των τσιμπημάτων. Επιπρόσθετα, αποφύγετε λιμνάζοντα νερά και προσπαθήστε να κουρεύετε συχνά το γρασίδι. Σε επίπεδο δημόσιας υγείας είναι ο έλεγχος του πληθυσμού των κουνουπιών με ψεκασμούς.

Θεραπεία σε περίπτωση νοσήματος αποτελούν τα αντιπυρετικά και παυσίπονα, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις συνίσταται νοσηλεία, ενδοφλέβια υγρά και αναπνευστική υποστήριξη.

 

Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφτείτε άμεσα το παθολογικό ιατρείο του Παθολόγου/ Λοιμωξιολόγου Βασιλογιαννακόπουλου Αντώνη, για την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH