Μηνιγγίτιδα Β

Μηνιγγίτα Β / Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β

Τι είναι η Μηνιγγίτιδα;

Ως μηνιγγίτιδα ορίζεται η φλεγμονή των μηνίγγων. Η μηνιγγίτιδα Β ή αλλιώς μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή εκείνου που θα νοσήσει. Αυτό γίνεται σαφές αν αναλογιστεί κανείς, ότι οι μήνιγγες γειτνιάζουν με τον εγκέφαλο αλλά και τη σπονδυλική στήλη. Δυστυχώς πρόκειται για βακτηριακή νόσος της οποίας τα ποσοστά εμφάνισης τείνουν να αυξάνονται κατά τους χειμερινούς μήνες στη χώρα μας.

Ποια βακτήρια οφείλονται για τη μηνιγγίτιδα Β σε παιδιά και ενήλικες;

Στο 90% των περιπτώσεων, η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα (μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος) οφείλεται σε βακτήρια όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουένζας τύπου Β. Αυτά είναι βακτήρια που συνηθέστερα ενοχοποιούνται για τη λοίμωξη στα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη και ακολούθως τα νήπια έως 4 ετών. Οι ενήλικες απειλούνται περισσότερο από πνευμονιόκοκκο, μηνιγγιτιδόκοκκο και λιστέρια.

Πώς μεταδίδεται η νόσος;

Η μηνιγγίτιδα Β δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, καθώς μπορεί να συμβεί με απλές καθημερινές συνήθειες. Ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, η παραμονή σε κλειστούς χώρους, καθιστά ιδανικό το κλίμα για τη μετάδοση της επικίνδυνης νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β;

Στα αρχικά στάδια της μηνιγγίτιδας Β, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της απλής γρίπης. Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα, είναι τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου.

Καθώς πρόκειται για μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, οι πρώτες ώρες εκδήλωσης είναι κρίσιμες για τη ζωή του ασθενούς. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι ραγδαία, αφού μέσα στο πρώτο 24ώρο ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε θάνατο.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες επιπλοκές;

Η μηνιγγίτιδα, στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι υπεύθυνη για σοβαρότατες επιπλοκές. Από τις σοβαρότερες επιπλοκές είναι:

  • Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη
  • Σηπτικό σοκ
  • Νέκρωση των άκρων
  • Κεραυνοβόλος πορφύρα
  • Αιμορραγία των επινεφριδιών
  • Επιπεφυκίτιδα
  • Αρθρίτιδα
  • Περικαρδίτιδα
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Πνευμονία
  • Περιτονίδτιδα
  • Νεφρικά έμφρακτα
  • Κώφωση (στα παιδιά, επιπλοκή που εμφανίζεται στο 5-10% των περιπτώσεων)

 

Πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β

Καθώς πρόκειται για μία ασθένεια απειλητική για την Δημόσια Υγεία, οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε την παραμονή σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό όταν δεν αερίζεται επαρκώς. Επιπλέον, είναι αναγκαία η τήρηση κανόνων υγιεινής και αποφυγή στενών επαφών.

Το σημαντικότερο μέτρο προφύλαξης από τη θανατηφόρα μηνιγγίτιδα Β, είναι η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Η χορήγηση των δόσεων του εμβολίου ξεκινά από 2 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους και συνεχίζονται μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα από το 2013 εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για παιδιά, έφηβους και ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα είναι γνώριμο, μην αμελείτε την επίσκεψη σας στον αρμόδιο ιατρό . Επισκεφτείτε άμεσα τον Παθολόγο, Λοιμωξιολόγο, Α. Βασιλογιαννακόπουλο προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη μηνιγγίτιδα στα πρώιμα της στάδια.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH