Τι είναι η οστεομυελίτιδα;
Ως οστεομυελίτιδα ορίζεται η φλεγμονή των οστών που οφείλεται σε λοίμωξη ή βακτηριακή μόλυνση. Προσβάλλει συνήθως μακρά οστά ή τη σπονδυλική στήλη. Εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά και ηλικιωμένους. Τα μικρόβια μεταφέρονται στα οστά μέσω τους αίματος. Εισβάλλουν στον οργανισμό από γειτονικά μέλη, ως αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού ή οστικού χειρουργείου. Η οστεομυελίτιδα μπορεί να καταστρέψει τον ιστό και τη γύρω περιοχή. Η νόσος χαρακτηρίζεται ως οξεία ή χρόνια.
Η αντιμετώπισή της είναι ύψιστης σημασίας καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει:
- Βαριά σηψαιμία
- Βλάβη στη γειτονική άρθρωση
- Βράχυνση του μέλους
Οστεομυελίτιδα – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της οστεομυελίτιδας ποικίλουν ανάλογα την ηλικία.
Οι ηλικιωμένους παρουσιάζουν πόνο που μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μήνες, πυρετό, ρίγος, διόγκωση και ερυθρότητα στο οστό. Εμφανίζεται συνήθως στον σπόνδυλο της λεκάνης.
Τα νεογέννητα παιδιά έχουν ελάχιστα συμπτώματα, αλλά και ευρήματα.
Τα παιδιά παρουσιάζουν πυρετό, πρήξιμο, πόνο, ελαττωμένη κινητικότητα και λήθαργο. Εμφανίζεται συνήθως στον σπόνδυλο των άκρων.
Στη χρόνια μορφή της νόσου, ο ασθενής χάνει εύκολα βάρος και παρουσιάζει πυρετό. Είναι επίσης πιθανόν να σχηματίσει πυώδες απόστημα στο πάσχον σημείο.
Οστεομυελίτιδα – Αίτια
Μια οστική φλεγμονή είναι πιθανό να δημιουργηθεί από βακτήρια που εισέρχονται στα οστά. Στα βακτήρια αυτά ανήκει ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. Επιπλέον αίτια εμφάνισης της νόσο αποτελούν η κακή διατροφή, η καταβολή δυνάμεων και οι τοπικοί τραυματισμοί.
Τα μικρόβια μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας στις επιφύσεις και μεταφύσεις. Εγκαθίστανται, πολλαπλασιάζονται, δημιουργούν φλεγμονές και αποστήματα στα οστά.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται αρχικά με τη μορφή πυρετού, ρίγους, τοπικού πόνου, πρηξίματος και ερυθρότητας της περιοχής. Συχνά παρατηρείται και μείωση της κινητικότητας και δημιουργία αποστήματος.
Η οξεία οστεομυελίτιδα προσβάλλει το οστό μέσω παθογόνων μικροβίων.
Η χρόνια οστεομυελίτιδα οφείλεται σε βακτήριο της φυματίωσης ή σε μύκητες.
Παράγοντες Κινδύνου
Μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεομυελίτιδας διατρέχουν όσοι πάσχουν από
- Υποσιτισμό
- Αγγειακή νόσο
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Ουρολοιμώξεις
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Γήρανση
- Λοιμώξεις μαλακών μορίων
- Κατάγματα
Οστεομυελίτιδα – Διάγνωση
Η διάγνωση της οστεομυελίτιδας πραγματοποιείται μέσω εργαστηριακού και κλινικού ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα ο ασθενής καλείται να πραγματοποιήσει τις εξής εξετάσεις:
- Ακτινογραφία
- Αξονική / Μαγνητική τομογραφία
- Σπινθηρογράφιμα
Σε περίπτωση που υπάρχει πύον προτείνεται αιματολογικός έλεγχος, καλλιέργεια υγρού και βιοψία.
Οστεομυελίτιδα – Θεραπεία
Η θεραπεία της οστεομυελίτιδας ξεκινάει με ενδοφλέβια αντιβίωση, ξεκούραση και ακινητοποίηση του πάσχοντος μέλος. Σε περίπτωση που η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα, συνίσταται η χειρουργική επέμβαση και ο καθαρισμός του οστού. Στους ενήλικες επίσης πραγματοποιείται διάνοιξη και παροχέτευση. Η θεραπεία διαρκεί μερικές εβδομάδες.
Είναι σημαντικό η νόσος να θεραπευτεί σωστά ώστε να αποφευχθεί η χρονιότητα των συμπτωμάτων.