Προστατίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Τι είναι η προστατίτιδα;

Ως προστατίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του προστάτη που οφείλεται σε μικρόβιο που έχει εισέρθει σε αυτόν. Αποτελεί μια αρκετά συχνή πάθηση που προσβάλλει κυρίως νέους άνδρες. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της και την παραμελούν. Χαρακτηρίζεται από επώδυνη και δύσκολη ούρηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να γίνει χρόνια κατάσταση.

Τα αίτια της ποικίλους. Δημιουργείται συνήθως σας αποτέλεσμα βακτηρίων – μόλυνσης στον προστάτη. Η αντιμετώπισή της αφορά σε αντιβίωση, ενώ αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει και να δυσκολευτεί η θεραπεία της.

προστατίτιδα

Προστατίτιδα – Συμπτώματα

Τα αίτια και τα συμπτώματα της προστατίτιδας εξαρτώνται από τον τύπο της. Συνήθως προκαλεί επώδυνη ή δύσκολη ούρηση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στη βουβωνική περιοχή
  • Πόνο στα γεννητικά όργανα
  • Πόνο κατά την εκσπερμάτιση
  • Πόνο στην περιοχή της πυελού
  • Συχνοουρία
  • Αιματουρία
  • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση

Η βακτηριακή προστατίτιδα ενδέχεται να εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με της κοινής γρίπης.

 

Παράγοντες Κινδύνου

Η προστατίτιδα προσβάλλει συνήθως νέους άνδρες ηλικίας έως 50 ετών. Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι ακολουθούν μια καθιστική ζωή, είχαν εμφανίσει στο παρελθόν προστατίτιδα ή έχουν στο οικογενειακό ιστορικό πάσχοντα προστατίτιδας, είχαν κάποια φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα, χρησιμοποιούν καθετήρα ή πάσχουν από AIDS.

 

Μορφές Προστατίτιδας

Η προστατίτιδα χωρίζεται σε χρόνια μη-βακτηριακή προστατίτιδα (απαντά στο μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων), βακτηριακή προστατίτιδα που περιλαμβάνει την οξεία και χρόνια προστατίτιδα (αφορά στο υπόλοιπο ποσοστό των πασχόντων)

Τα αίτια της χρόνιας μη-βακτηριακής προστατίτιδας δεν είναι σαφή. Φαίνεται πως ρόλο παίζει το στρες, οι ουρολοιμώξεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι βλάβες του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η οξεία και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα οφείλεται σε βακτήρια του ουροποιητικού που εισέρχονται στον προστάτη.

 

Προστατίτιδα – Διάγνωση

Η διάγνωση της προστατίτιδας περιλαμβάνει λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, καλλιέργεια ούρων και αν χρειαστεί καλλιέργεια σπέρματος. Ενδεχομένως να υποβληθείτε και σε υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστεως και προστάτη, καθώς και σε ουροροομετρία.

 

Προστατίτιδα – Θεραπεία

Η θεραπεία της προστατίτιδας περιλαμβάνει αντιβίωση διάρκειας 4-6 εβδομάδων. Σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί και ο πυρετός παραμείνει υψηλός, συνίσταται η νοσηλεία σε νοσοκομείο και η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά υγρά ώστε να καθαρίζει ο οργανισμός σας και να αποβάλλετε τα μικρόβια.

Η χρόνια ή υποτροπιάζουσα προστατίτιδα χρειάζεται συνήθως μεγαλύτερη περίοδο θεραπείας.

Ο Παθολόγος θα σας χορηγήσει επίσης αντιφλεγμονώδη φάρμακα με σκοπό να σας καταπραΰνουν από τα συμπτώματα.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μην αμελήσετε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο γιατρό.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH