σύνδρομο στοκχόλμης

Σύνδρομο Στοκχόλμης: Όλα Όσα Θέλετε Να Μάθετε

Όλοι έχουμε ακουστά το Σύνδρομο Στοκχόλμης, είτε από την ταινία, είτε από κάποιον γνωστό μας. Όπως και να έχει, το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι ένα φαινόμενο το οποίο αμφισβητεί την λογική του κάθε ανθρώπου, καθώς είναι μία πάθηση “διαφορετική” από κάθε άλλη στον ιατρικό τομέα.

 

Τι είναι το Σύνδρομο Στοκχόλμης;

Το Σύνδρομο Στοκχόλμης είναι μία πολύπλοκη ψυχολογική πάθηση, κατά την οποίο ένα άτομο το οποίο έχει πέσει θύμα κακοποίηση, καταντάει να αποκτήσει συναισθήματα για τον κακοποιό του. Το όνομα Σύνδρομο της Στοκχόλμης πρωτοεμφανίστηκε στο 1973 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας όπου σε μία ένοπλη ληστείας, ένα θύμα ερωτεύτηκε τον κακοποιό.
Στην σημερινή εποχή, τα περισσότερα κρούσματα του συνδρόμου βασίζονται σε κάποια ενδοοικογενειακή κακοποίηση όπου ο σύζυγος χτυπάει την γυναίκα του ή σε περιπτώσεις βιασμού, όπου το θύμα ερωτεύεται τον βιαστή του.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου της Στοκχόλμης;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο το οποίο έχει πέσει θύμα κακοποίηση μπορεί να διαφέρουν, αναλόγως τον χαρακτήρα του ατόμου και το είδος της κακοποίησης που έχει υποστεί. Τα πιο συνήθεις συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης είναι:

  • Το θύμα τρέφει συναισθήματα ως προς τον κακοποιό του.
  • Αρχίζει και αποκτά αρνητικά συναισθήματα ως προς την οικογένεια του και γενικά τον κύκλο του.
  • Έχει υποστηρικτή συμπεριφορά προς το θύτη του.
  • Δεν μπορεί να αλλάξει τα συναισθήματα που τρέφει προς τον κακοποιό του.

 

Πώς ξεπερνιέται το Σύνδρομο Στοκχόλμης;

Το Σύνδρομο Στοκχόλμης είναι ένα πολύπλοκο θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί με μεγάλη προσοχή. Συνήθως, ο τρόπος που ένα θύμα βοηθιέται είναι μέσω τρίτων, καθώς ένας ασθενής δεν τείνει να θέλει να λύσει το πρόβλημα του. Οπότε, ας υποθέσουμε πως θέλετε να βοηθήσετε αυτό το άτομο που έχει την συγκεκριμένη ψυχολογική πάθηση θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

  1. Μην αντιπαραθέσετε με τον ασθενή σχετικά με τα συναισθήματα του.
  2. Μην προσπαθήσετε να καταστρέψετε την σχέση του με τον θύτη.
  3. Πάρα πολύ προσεκτικά φέρτε σε επαφή τον ασθενή με έναν ψυχοθεραπευτή.
  4. Παραμείνετε συνεχώς σε επαφή με το θύμα και μην εκφράζετε τις σκέψεις σας.
  5. Εάν το θύμα σας ζητήσει συμβουλές μην σπεύσετε να δώσετε αποτρεπτικές συμβουλές, αντιθέτως παραμείνετε ουδέτερος.
  6. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.

 

Ποιες είναι οι περιπτώσεις του Συνδρόμου Στοκχόλμης;

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης δεν είναι και τόσο κοινό, όμως κάποιες από τις περιπτώσεις του είναι αρκετά γνωστές. Για την ακρίβεια σήμερα θα αναφέρουμε την πιο γνωστή περίπτωση από όλες:

Γιαν-Έρικ Όλσσον και Κλαρκ Όλοφσσον (1973)

Οι δύο πρώτοι άνθρωποι στην ιστορία που “γέννησαν” το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ο συγκεκριμένος όρος καθιερώθηκε όταν αυτοί οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν μία ένοπλη ληστεία σε μία τράπεζα της Σουηδίας και κράτησαν όμηρος 4 υπαλλήλους. Την 6η ημέρα της απαγωγής, όταν η αστυνομία τους ελευθέρωσε οι όμηροι προσπάθησαν να βοηθήσουν τους απαγωγείς και ακόμη προσφέρθηκαν να τους δώσουν χρήματα.

 

Σύνδρομο Στοκχόλμης σε παιδιά

Το Σύνδρομο Στοκχόλμης μπορεί να έχει και τρομερή επίπτωση και σε παιδιά, καθώς μπορεί να πέσουν θύμα κακοποίησης, είτε από κάποιον γονέα ή συγγενή τους, ή να πέσουν θύμα απαγωγής και να αρχίσουν να τρέφουν συναισθήματα προς το απαγωγέα τους.

Φυσικά, τα παιδιά έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πέσουν θύμα του τρομερού αυτού συνδρόμου, καθώς τα παιδιά δεν έχουν προλάβει ακόμη να χτίσουν τον χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα αν κάποιος τα κακοποιήσει, απλούστατα θα νιώσουν αρνητικά συναισθήματα.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία, σχετικά με το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, επικοινωνήστε με τον Παθολόγο Dr. Αντώνη Βασιλογιαννακόπουλο.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH