σύνδρομο fomo

Σύνδρομο FOMO: Το σύνδρομο της σύγχρονης εποχής

Τι είναι το σύνδρομο Fomo;

Το σύνδρομο Fomo (Fear Of Missing Out) , δηλαδή φόβος ότι μπορεί κάτι να χάσω, μελετήθηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Αμερική. Περιγράφει ουσιαστικά μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο διακατέχετε από μία μόνιμη ανησυχία ότι όλοι γύρω του κάνουν και ζουν πράγματα καλύτερα από όσα κάνει ο ίδιος. Ζει δηλαδή με τον φόβο ότι πάντα χάνει ό,τι ωραίο κάνουν οι γύρω του. Επιπλέον, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως φόβος ότι ενώ ασχολείσαι με κάτι άλλο, χάνεις κάτι που γίνεται, λέγεται ή απλά εμφανίζεται.

Η κατάσταση αυτή εντείνεται λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι το πρώτο μέσο, με αμέσως επόμενα την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, το οποίο εστιάζει στα ωραία, ενδεχομένως φαινομενικά, πράγματα.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου;

Το άτομο που «πάσχει» από το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζει συνήθως τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • αναρωτιέται αν κάθε του επιλογή είναι σωστή η λάθος, έχοντας άγχος και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του και τις αποφάσεις του
  • βλέποντας αναρτήσεις άλλων σκέφτεται ότι περνάνε τέλεια, όμως αυτός λείπει από τη συγκεκριμένη στιγμή, νιώθοντας ζήλεια και φθόνο
  • επιπλέον, σκέφτεται ότι υπάρχει λόγος που δεν τον κάλεσαν στη συγκεκριμένη «μάζωξη», κάνοντάς τον να νιώθει ανεπαρκής και με χαμηλή αυτοπεποίθηση

Τα άτομα αυτά νιώθουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο σημαντικά για τη ζωή τους που περνάνε τον μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους ασχολούμενοι με αυτά.

 

Πώς θα καταλάβεις άμα πάσχεις;

Έπεσε το ρεύμα και δεν έχεις αρκετά δεδομένα στο κινητό σου; Βρίσκεσαι στο εξοχικό σου και δεν έχεις καλό σήμα; Κοιμάσαι και σκέφτεσαι μήπως συμβεί κάτι και εσύ το χάσεις; Τότε σίγουρα πάσχεις από το σύνδρομο αυτό! Αποτελεί το σύγχρονο σύνδρομο της εποχής και επηρεάζει τόσο την προσωπική μας ζωή όσο και την επαγγελματική.

Είναι γνωστό ότι η καθημερινή μας εντριβή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας οδηγεί στο να μοιραζόμαστε καθημερινές στιγμές της ζωής μας, όπως δραστηριότητες, εξόδους, ταξίδια, αγορές, κλπ. με γνωστούς και αγνώστους, παρακολουθώντας και εμείς από τη μεριά μας κάθε στιγμή που βρίσκονται. Το ανησυχητικό είναι ότι «μας αρέσει» να μας παρακολουθούν αλλά και να παρακολουθούμε τις ζωές των άλλων, γεγονός που οδηγεί σε συναισθήματα όπως: χαρά, ζήλια, ανησυχία, άγχος ή θλίψη.

Το σύνδρομο προσβάλλει κυρίως ηλικίες μεταξύ 18 και 33 ετών και είναι σίγουρα μεταδοτικός. Είναι αρκετά επικίνδυνος κυρίως για τα παιδιά, τα οποία είναι εύκολο να παρασυρθούν από «αγνώστους».

 

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Μπορείτε να καταπολεμήσετε το σύνδρομο ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Πρωτεύουσα ενέργεια είναι να αποδεχτούμε ότι η ζωή έχει καλές και κακές στιγμές. Κάθε εμπειρία έχει τη μοναδικότητά της. Αντί να εστιάζουμε σε όσα δεν έχουμε ζήσει, ας εστιάσουμε σε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο διαμοιρασμού κοινών ενδιαφερόντων κι απόψεων , κι όχι ως υποκατάστατο της καθημερινότητας.  Η αποχή από αυτά για κάποιο διάστημα επίσης θα βοηθήσει την κατάσταση. Επίσης, επιλέξτε τι δημοσιεύσεις θέλετε να βλέπετε και τι να αποφεύγετε, αλλά και ποιοι θα βλέπουν τις δικές σας δημοσιεύσεις. Προτιμήστε άτομα και σελίδες που σας κάνουν να νιώθετε καλά.

Απολαύστε τον ελεύθερο σας χρόνο να φροντίστε τον εαυτό σας.

Θυμηθείτε: Δεν είστε οι μόνοι. Δεν είστε μόνοι!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH