Το ταξίδι στο εξωτερικό αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή στην καθημερινότητα, με διαφορετικές παραστάσεις. Πολλές φορές όμως εγκυμονούν κίνδυνοι και απρόοπτα. Ένα από αυτά είναι και το σύνδρομο των ταξιδιωτών ή αλλιώς διάρροια των ταξιδιωτών.
Οι ταξιδιώτες εμφανίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο συνήθως λόγω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ροφημάτων (μολυσμένο βακτήριο). Το πιο συχνό βακτήριο αποτελεί η Escherichia coli. Άλλα βακτήρια, ιοί και παράσιτα που ευθύνονται για την εμφάνισή του συνδρόμου είναι:
- η Shigella
- το Campylobacter
- η Salmonella
- η Aeromonas
- ο παράγων Norwalk
Εμφανίζεται συνήθως την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού, υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες ενώ δεν απαιτεί θεραπεία. Η παραμονή στο κρεβάτι ή η αλλαγή του προγράμματος του ταξιδιού αποτελεί μέρος του συνδρόμου.
Σε πολύ λίγες περιπτώσεις απαιτείται η εισαγωγή και παραμονή του πάσχοντα στο νοσοκομείο.
Σε ποιες χώρες είναι πιο πιθανών να εμφανιστεί το σύνδρομο;
Οι χώρες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εμφάνιση του συνδρόμου των ταξιδιωτών είναι:
- περιοχές της Αφρικής
- περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής
- περιοχές της Ασίας
Ο κίνδυνος εμφάνισης χωρίζεται σε υψηλός (75% των ταξιδιωτών), μέτριος (20% των ταξιδιωτών) και χαμηλός (5% των ταξιδιωτών). Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε χώρα και συνθήκες ταξιδιού.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου γίνονται συνήθως εμφανή κατά την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του ταξιδιού. Ο ασθενής παρουσιάζει επιτακτική ανάγκη για κένωση, υδαρείς ή μαλακές κενώσεις, πόνο στην κοιλιά, πόνο κατά την αφόδευση.
Επιπλέον συμπτώματα αποτελούν τα εξής:
- Ναυτία
- Εμετός
- Κοιλιακές κράμπες
- Δέκατα
- Αίμα στα κόπρανα
Τα παραπάνω συμπτώματα οδηγούν σε αφυδάτωση του ασθενή, διαταραχές των ηλεκτρολυτών και επιπτώσεις της νεφρικής λειτουργίας.
Μόνο το 1% των ασθενών χρειάζονται νοσηλεία, το 20% παραμένω στο κρεβάτι, ενώ το 40% αναγκάζετε να αλλάξει προορισμό.
Ποια προϊόντα θεωρούνται ως μη ασφαλή;
Το ΚΕΕΛΠΝΟ μας ενημερώνει αναφορικά με τα μη ασφαλή προϊόντα, τα οποία είναι τα εξής:
- νερό βρύσης
- παγάκια
- σαλάτες
- σάλτσες
- ωμά θαλασσινά
- ωμά ή μισοψημένα κρέατα
- έτοιμα, αποφλοιωμένα φρούτα
- μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
- κρύα επιδόρπια
Ποια μέτρα πρόληψης προτείνονται;
Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν τα εξής:
- Καλό πλύσιμο χεριών & τροφίμων
- Καλό ψήσιμο των τροφίμων
- Καλό πλύσιμο & ξεφλούδισμα των φρούτων και λαχανικών
- Προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνετε από πλανόδιους πωλητές
- Προσοχή σε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Προσοχή σε αμφιβόλου ποιότητας ποτά, νερά και παγάκια
- Καταναλώστε εμφιαλωμένο νερό
- Προσοχή στην κατανάλωση ασυνήθιστων τροφίμων
- Προσοχή σε ύδατα αμφιβόλου ποιότητας
- Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε άτομα υψηλού κινδύνου
- Προφυλακτική αγωγή σε περιπτώσεις περιοχών υψηλού κινδύνου
Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου πραγματοποιείται συνήθως μέσω:
- Αναπλήρωσης των χαμένων υγρών μέσω κατανάλωσης νερού
- Λήψης αντιδιαρροιακών φαρμάκων
- Αποφυγής γαλακτοκομικών προϊόντων και φρούτων
Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, ο υπεύθυνος γιατρός ενδέχεται να σας χορηγήσει ειδική θεραπεία.
Σε φυσιολογικά πλαίσια τα συμπτώματα υποχωρούν σε διάστημα 2-4 ημερών.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το σύνδρομο των ταξιδιωτών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο Δρ. Αντώνη Βασιλογιαννακόπουλο.