σύνδρομο των ταξιδιωτών

Σύνδρομο Των Ταξιδιωτών – Διάρροια των Ταξιδιωτών

Το ταξίδι στο εξωτερικό αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή στην καθημερινότητα, με διαφορετικές παραστάσεις. Πολλές φορές όμως εγκυμονούν κίνδυνοι και απρόοπτα. Ένα από αυτά είναι και το σύνδρομο των ταξιδιωτών ή αλλιώς διάρροια των ταξιδιωτών.

Οι ταξιδιώτες εμφανίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο συνήθως λόγω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή ροφημάτων (μολυσμένο βακτήριο). Το πιο συχνό βακτήριο αποτελεί η Escherichia coli. Άλλα βακτήρια, ιοί και παράσιτα που ευθύνονται για την εμφάνισή του συνδρόμου είναι:

  • η Shigella
  • το Campylobacter
  • η Salmonella
  • η Aeromonas
  • ο παράγων Norwalk

Εμφανίζεται συνήθως την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού, υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες ενώ δεν απαιτεί θεραπεία. Η παραμονή στο κρεβάτι ή η αλλαγή του προγράμματος του ταξιδιού αποτελεί μέρος του συνδρόμου.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις απαιτείται η εισαγωγή και παραμονή του πάσχοντα στο νοσοκομείο.

Σε ποιες χώρες είναι πιο πιθανών να εμφανιστεί το σύνδρομο;

Οι χώρες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εμφάνιση του συνδρόμου των ταξιδιωτών είναι:

  • περιοχές της Αφρικής
  • περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής
  • περιοχές της Ασίας

Ο κίνδυνος εμφάνισης χωρίζεται σε υψηλός (75% των ταξιδιωτών), μέτριος (20% των ταξιδιωτών) και χαμηλός (5% των ταξιδιωτών). Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε χώρα και συνθήκες ταξιδιού.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου γίνονται συνήθως εμφανή κατά την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του ταξιδιού. Ο ασθενής παρουσιάζει επιτακτική ανάγκη για κένωση, υδαρείς ή μαλακές κενώσεις, πόνο στην κοιλιά, πόνο κατά την αφόδευση.

Επιπλέον συμπτώματα αποτελούν τα εξής:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Δέκατα
  • Αίμα στα κόπρανα

Τα παραπάνω συμπτώματα οδηγούν σε αφυδάτωση του ασθενή, διαταραχές των ηλεκτρολυτών και επιπτώσεις της νεφρικής λειτουργίας.

Μόνο το 1% των ασθενών χρειάζονται νοσηλεία, το 20% παραμένω στο κρεβάτι, ενώ το 40% αναγκάζετε να αλλάξει προορισμό.

 

Ποια προϊόντα θεωρούνται ως μη ασφαλή;

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μας ενημερώνει αναφορικά με τα μη ασφαλή προϊόντα, τα οποία είναι τα εξής:

  • νερό βρύσης
  • παγάκια
  • σαλάτες
  • σάλτσες
  • ωμά θαλασσινά
  • ωμά ή μισοψημένα κρέατα
  • έτοιμα, αποφλοιωμένα φρούτα
  • μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • κρύα επιδόρπια

 

Ποια μέτρα πρόληψης προτείνονται;

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Καλό πλύσιμο χεριών & τροφίμων
  • Καλό ψήσιμο των τροφίμων
  • Καλό πλύσιμο & ξεφλούδισμα των φρούτων και λαχανικών
  • Προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνετε από πλανόδιους πωλητές
  • Προσοχή σε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Προσοχή σε αμφιβόλου ποιότητας ποτά, νερά και παγάκια
  • Καταναλώστε εμφιαλωμένο νερό
  • Προσοχή στην κατανάλωση ασυνήθιστων τροφίμων
  • Προσοχή σε ύδατα αμφιβόλου ποιότητας
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε άτομα υψηλού κινδύνου
  • Προφυλακτική αγωγή σε περιπτώσεις περιοχών υψηλού κινδύνου

 

Ποιοι τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου πραγματοποιείται συνήθως μέσω:

  • Αναπλήρωσης των χαμένων υγρών μέσω κατανάλωσης νερού
  • Λήψης αντιδιαρροιακών φαρμάκων
  • Αποφυγής γαλακτοκομικών προϊόντων και φρούτων

Σε πολύ βαριές περιπτώσεις, ο υπεύθυνος γιατρός ενδέχεται να σας χορηγήσει ειδική θεραπεία.

Σε φυσιολογικά πλαίσια τα συμπτώματα υποχωρούν σε διάστημα 2-4 ημερών.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το σύνδρομο των ταξιδιωτών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο Δρ. Αντώνη Βασιλογιαννακόπουλο.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH