σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης

Σύνδρομο Ωραίας Κοιμωμένης 

Τι είναι το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης;

Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης ή αλλιώς το σύνδρομο Kleine-Levin SyndromeKLS) είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση. Το σύνδρομο KLS δεν αποτελεί απειλή για την ζωή του ανθρώπου ωστόσο όμως, οι επιπλοκές που έχει στη καθημερινότητα ποικίλουν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σύνδρομο αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε 1 έως 5 άτομα ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο ενώ συνολικά έχουν παρατηρηθεί 500 περιπτώσεις. Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, σύμφωνα με τη National Organization for Rare Disorders (NORD), εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια κατά την εφηβική ηλικία (70%) αλλά έχει παρατηρηθεί και σε κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, ακόμα και σε άλλες ηλικίες.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου;

Το σύνδρομο Kleine-Levin Syndrome  (KLS) είναι μια σπάνια διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερϋπνίας, γνωστικές αλλαγές και αλλαγές στη διάθεση. Επιπλέον πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα υπερφαγίας, υπερευαισθησία και άλλα συμπτώματα όπως έντονες κρίσεις υπερσεξουαλικότητας. Ακόμα ένα ποσοστό των πασχόντων, περίπου 80%, εμφανίζουν γενικευμένο αίσθημα απάθειας και αποπροσανατολισμού από την πραγματικότητα. Επιπλέον το 50% των ασθενών εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης ενώ 1 στους 4 εμφανίζει συμπτώματα άγχους. Οι ασθενείς εμφανίζουν γενικά επαναλαμβανόμενα επεισόδια της πάθησης για περισσότερο από μια δεκαετία. Τα μεμονωμένα επεισόδια συνήθως διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, αλλά λιγότερο από ένα μήνα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η πορεία του συνδρόμου διαφέρει. Οι ασθενείς συνήθως έχουν περίπου 20 επεισόδια για περίπου μια δεκαετία και μεσολαβεί αρκετό διάστημα μεταξύ των επεισοδίων.

 

Ποια είναι τα αίτια του συνδρόμου;

Τα αίτια του συνδρόμου της ωραίας Κοιμωμένης παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο έχει δημιουργηθεί η θεωρία ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκύπτουν εξαιτίας κάποιας δυσλειτουργία στον υποθάλαμο του εγκεφάλου το οποίο αποτελεί τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του σώματος όπως είναι ο ύπνος και η όρεξη.  Σύμφωνα με έρευνα της NORD, έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 72% των ατόμων που πάσχουν από το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης έχει πρώτα παρουσιάσει συμπτώματα κάποιας μολυσματικής ασθένειας και επομένως είτε ο παθογόνος οργανισμός επιτίθεται στον υποθάλαμο των ανθρώπων που επηρεάζονται είτε το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα παρερμηνεύει τον εγκεφαλικό ιστό στον υποθάλαμο ως «απειλή» και του επιτίθεται.

Επιπλέον σε σπάνιες περιπτώσεις το σύνδρομο εμφανίζεται περισσότερες από μία φορά σε μια οικογένεια, γεγονός από το οποίο προκύπτει  ότι μπορεί να υπάρχουν και γενετικά αίτια

 

Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του συνδρόμου;

Συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο KLS δεν υπάρχει, ωστόσο μέσα από έρευνες που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση λιθίου μπορεί να προλάβει τα συμπτώματα της επανεμφάνισης κρίσης στο 20% – 40% των περιπτώσεων.

Ιατρός Δρ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος -Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος

Ο Δρ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στην Παθολογία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ έχει εξειδικευτεί στην Λοιμωξιολογία. Για οποιαδήποτε απορία ή επιπλέον πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του ώστε να πραγματοποιήσετε κάποιο ραντεβού.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH