υπέρταση

Υπέρταση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Η υπέρταση είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, ακόμα και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υπέρταση οφείλεται στη μη φυσιολογική αύξηση της πίεσης που ασκείται από το αίμα στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα η καρδιά να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

Η αρτηριακή πίεση επηρεάζεται από το βαθμό συστολής και διαστολής του καρδιακού μυ και μπορεί να χαρακτηριστεί ως  φυσιολογική, όταν η συστολική πίεση κυμαίνεται μεταξύ 100 και 140mmHg και η διαστολική μεταξύ 60 και 90mmHg. Συγκεκριμένα, αύξηση της συστολικής πίεσης υπαγορεύει την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής ή λήψης φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με τις οδηγίες του υπεύθυνου γιατρού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης;

Η υπέρταση δεν παρουσιάζει συμπτώματα και εντοπίζεται συνήθως τυχαία στο πλαίσιο κάποιας εξέτασης ή προληπτικού ελέγχου. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή πίεση, συχνά αναφέρουν τις παρακάτω ιδιαιτερότητες:

  • Πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού κυρίως κατά την πρωινή αφύπνηση
  • Εξέρυθρο πρόσωπο
  • Ανώμαλη εφίδρωση
  • Θόλωση της όρασης
  • Αστάθεια βαδίσματος
  • Καταστολή
  • Αϋπνία
  • Μείωση της libido
  • Αίσθημα ζάλης, ίλιγγος
  • Αίσθημα παλμών
  • Καταβολή δυνάμεων

Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην υπέρταση;

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, στο 90 με 95% των περιπτώσεων αρτηριακής πίεσης, το φαινόμενο δεν συνδέεται με κάποιο προφανές ιατρικό αίτιο (πρωτογενής υπέρταση), ενώ στο υπόλοιπο 5 με 10% των περιπτώσεων (δευτερογενής υπέρταση). Η αυξημένη αρτηριακή πίεση επηρεάζει ή συνοδεύεται από βλάβες σε όργανα του σώματος (νεφρά, αρτηρίες, καρδιά,  ενδοκρινικό σύστημα).

Δεν είναι ακόμα σαφές σε τι βαθμό συμβάλλει ο γενετικός παράγοντας στην εκδήλωση της αρτηριακής πίεσης, αν και έχει διαπιστωθεί ότι πολλά κοινά γονίδια μπορεί να επιφέρουν μικρές επιπτώσεις και ορισμένα σπάνια γονίδια σοβαρές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Από την άλλη πλευρά, εξωγενείς παράγοντες , θεωρούνται ενοχοποιητικοί στην εκδήλωση της αρτηριακής πίεσης. Η σωματική άσκηση επιβάλλεται για τη διατήρηση της υγείας μας, Κυρίως η απουσία άσκησης αλλά και ενίοτε όταν γίνει έντονη και υπερβολική, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Απαγορευτική για τους υπερτασικούς είναι σε κάθε περίπτωση η αυξημένη κατανάλωση νατρίου (αλατιού), αλκοολούχων ποτών καπνίσματος. Παράλληλα, υπάρχει η γενική διαπίστωση των ειδικών, ότι η πίεση του αίματος αυξάνεται με τη γήρανση με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης της πάθησης, σε μεγαλύτερες ηλικίες

Η δευτερογενής αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε αναγνωρίσιμα αίτια, κυρίως με ιατρικό ιστορικό. Το πλέον σύνηθες αίτιο είναι η νεφρική ανεπάρκεια, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Αναφέρονται επίσης ως πιθανά αίτια η παχυσαρκία, οι ενδοκρινικές διαταραχές, ο υπέρ και υποθυρεοειδισμός κ.ά. Ο πάσχων από αρτηριακή πίεση κινδυνεύει από επιπλοκές εάν συνυπάρχει χοληστερίνη, διαβήτης ή ο ασθενής είναι καπνιστής.

Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης;

Για την αποφυγή εμφάνισης πρωτογενούς αρτηριακής πίεσης που πιθανόν να εξελιχθεί αργότερα σε αρτηριακή υπέρταση τονίζεται η αλλαγή στον τρόπο ζωής:

  • Διατήρηση κανονικού βάρους σώματος
  • Περιορισμένη πρόσληψη μαγειρικού νατρίου
  • Σωματική δραστηριότητα
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Απουσία καπνίσματος
  • Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως αποφυγή επεξεργασμένων τροφών και τροφών που ειναι πλούσιες σε ζάχαρη

Ένα υγιές άτομο πρέπει να μετρά την πίεσή του, πλέον με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο,  τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, σε ώρα που χαλαρώνει.

Υπάρχει αντιμετώπιση για την υπέρταση;

Στην πρωτογενή αρτηριακή πίεση η θεραπεία περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες.

Εντούτοις, ο αρμόδιος γιατρός έχει την ευθύνη να αποφασίσει, εάν πέραν των επιβεβλημένων αλλαγών στον τρόπο ζωής, απαιτείται επιπλέον η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή αντιυπερτασικών φαρμάκων. Η απόφασή του θα στηριχθεί στην συνεκτίμηση των παραμέτρων της αυξημένης πίεσης, του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που θα υποδείξει ο γιατρός.

Ο Δρ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, Παθολόγος και Λοιμωξιολόγος, έχει ειδικευτεί πάνω στην Παθολογία. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο του Δρ. Αντώνη Βασιλογιαννακόπουλου, για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την ορθή εκτίμηση του προβλήματός σας.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH