CHECK UP ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑ

Check up ανά ηλικία

Πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος υγείας (check up);

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος (check-up) αποτελεί κάτι τόσο σημαντικό για την υγεία μας που ωστόσο παραμελούμε. Ο προληπτικός έλεγχος βοηθάει στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων. Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι μπορεί να παρατείνει μέχρι και 5 χρόνια τη ζωή του ατόμου και να προσφέρει υψηλότερη ποιότητα ζωής. Η σημασία και η αναγκαιότητα του check up χρίζει ύψιστης σημασίας.

Λίγα λόγια για το check up

Οι εξετάσεις είναι εξατομικευμένες και διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του κάθε ανθρώπου. Ρόλο παίζουν επίσης συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, προδιαθεσικοί παράγοντες και το κληρονομικό ιστορικό για κάποιες νόσους.

Μια επίσκεψη στον υπεύθυνο γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε σωστά τον προληπτικό σας έλεγχο χωρίς να παραλείψετε κάποια εξέταση. Εκείνος θα προσαρμόσει το check up σύμφωνα με το ιστορικό και την ηλικία σας.

Ο προληπτικός έλεγχος δεν οδηγεί στη διάγνωση όλων των νοσημάτων, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση ορισμένων από τα σημαντικότερα και συχνότερα από αυτά.

Η γενική εξέταση αίματος, που αποτελεί βασικό κομμάτι του check up και ορισμένες φοές το μοναδικό, αποτελεί μια απλή, γρήγορα και προσιτή εξέταση. Απαιτεί λίγο χρόνο για τη λήψη της απαιτούμενης ποσότητας αίματος, ώστε να αξιολογηθεί η γενική κατάσταση της υγείας μας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύγκριση με παλαιότερα και μελλοντικά.

Πριν τις εξετάσεις

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την αιμοληψία θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά λιπαρά γεύματα, τα γλυκά, και τα αλκοολούχα ποτά, ενώ δώδεκα ώρες πριν την εξέταση δεν επιτρέπεται η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής φαγητού ή ποτού. Εξαιρείται το νερό και τα φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνει ο ασθενής. Αναφορικά με την εξέταση ούρων, επιθυμητή είναι η συλλογή της πρώτης πρωινής ούρησης στο κατάλληλα αποστειρωμένο δοχείο που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία. Καλό είναι να προηγηθεί τοπικός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων με νερό.

Τι εξετάσεις πρέπει να περιέχει ένας πλήρης προληπτικός έλεγχος υγείας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το check up δεν είναι ίδιο για όλους, αλλά εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ανθρώπου. Οφείλει δηλαδή να είναι εξατομικευμένο για κάθε ασθενή.

Ας δούμε ενδεικτικά παρακάτω τις εξετάσεις που χρειάζεται να πραγματοποιείται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Αναφορικά με τα Παιδιά: Γενική εξέταση αίματος, Γενική εξέταση ούρων, Οφθαλμολογική εξέταση, Καρδιολογικό Έλεγχος, Οδοντιατρική εξέταση.

Αναφορικά με τους Ενήλικες : Γενική εξέταση αίματος, Βιοχημικές εξετάσεις, Γενική εξέταση ούρων, Οδοντιατρική εξέταση, Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, Υπερηχογράφημα  άνω και κάτω κοιλίας.

Αναφορικά με τους Άνδρες : Δακτυλική εξέταση του προστάτη (PSA)

Αναφορικά με τις Γυναίκες: Μαστογραφία, Τεστ ΡΑΡ

Αναφορικά με τις ηλικίες 30 και πάνω :  Γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων, Καρδιογράφημα, Τεστ κοπώσεως , Έλεγχος του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση, Triplex, Οστεοπόρωση, Οφθαλμιατρική εξέταση.

Στη γενική εξέταση αίματος θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι εξής δείκτες:

Θυρεοειδής, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσερ, σάκχαρο, ΤΚΕ, ουρία, σίδηρος, ολικά λιπίδια, αιματοκρίτης, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης θα πρέπει ανά συγκεκριμένα έτη να προβαίνουμε σε εξέταση πνευμόνων και πίεσης.

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται το check up;

Η συχνότητα διεκπεραίωσης του check up εξαρτάται από την ηλικία του κάθε ανθρώπου καθώς και από το ιατρικό ιστορικό του. Ιδανικά, οι ενήλικες θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο. Για ηλικίες άνω των σαράντα ετών είναι θεμιτό να προβαίνουν σε εξετάσεις ανά έξι μήνες.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH